Company Logo

slide 1 slide 2 slide 3

 

 

 

 

 

 

חומצת שומן ALA בהריון ובתקופת ההנקה

בתקופת ההריון וההנקה, התינוק תלוי לחלוטין במזון שהאם אוכלת ובנוטריאנטים שגופה 

מייצר וצורך. גוף האדם אינו יכול לייצר את כל הנוטריאנטים הנדרשים ועל כן, קיימת חשיבות 

עליונה לצריכתם ממקור חיצוני. קיימים כ-50 נוטריאנטים המוגדרים כחיוניים, מתוכם שניים 

בלבד הם חומצות שומן -

.)Alpha Linolenic Acid( ALA 3 ואומגה )Linoleic acid( 6 אומגה

ALA הינה מרכיב הכרחי לבניית ממברנות התאים בגוף האדם. היא משפיעה על נזילות, 

גמישות, חדירות והפעילות האנזימטית המתרחשת במעטפת התא. בכך היא מסייעת בוויסות כניסתם 

של גורמים מזיקים אל תוך התא, ומאפשרת כניסתם של חומרים חיוניים לתפקוד התא.

ALA חיונית להתפתחות המח והמערכת העצבית אצל תינוקות וילדים )8(.

ALA היא חומצת השומן אומגה 3 בעלת הריכוז הגבוה ביותר בחלב אם )13( )12( )11( )10( )9(

)15) )14). על- כן, קיימת חשיבות גדולה לנטילת תוסף תזונה המכיל ALA בתקופת ההנקה, 

בכדי לענות על צרכיו התזונתיים של התינוק ולמנוע מחסור של אומגה 3 בגופה של האם.

ALA היא חומצת השומן מסוג אומגה 3 היחידה לה הוגדרו רמות צריכה יומית )DRI( עבור 

אוכלסיית הנשים בהריון והמניקות. רמות אלו נקבעו ע"י National Academics Food and

על ידי צריכת ALA האישה ההרה והמניקה מקבלת את שלושת חומצות השומן אומגה 

ALA, בנוסף לנקודות המופיעות לעיל, בעלת השפעה ניכרת על מחלות לב, יתר לחץ-דם, 

שבץ, דלקות, בעיות עור, נשירת שיער, זיכרון, בעיות קשב וריכוז, דלדול העצם, סוכרת סוג 

.)16( Nutrition Board, Institute Of Medicine

EPA,DHA ,ALA( 3) ובמינונים המותאמים לצרכי גופה וגוף העובר.

.(24) (23) (22) (21) (20) (19) (18) (17) )1( ועוד 2

מחקר ה-EPIC שהינו המחקר המקיף ביותר שנערך באירופה בנושא תזונה וסרטן מצא כי

איננו צורכים כמות מספקת של ALA מהתזונה המערבית הממוצעת, ביחס להמלצה היומית

.(16) (6) המומלצת

 

מדוע מומלץ לאישה הרה ומניקה לצרוך חומצת שומן ALA על בסיס קבוע ?

מחקרים מוכיחים כי :

 ההמרה של ALA ל DHA אצל נשים בגיל הפוריות מוכפלת ועומדת על כ- %5) )4( 9).

 כבד של תינוקות ממיר ALA ל EPA ו DHA כבר מיומם הראשון. אנזימים הממירים ALA

ל DHA מופיעים כבר בשלב העוברי, אך כמותם עולה לאחר הלידה. תינוקות מסוגלים לייצר 

 DHA ברחם ומייד לאחר הלידה. בנוסף לכבד, גם מח התינוק, כמו מח המבוגר, ממיר ALA

 כמות הצריכה היומית של ALA על ידי האם משפיעה על רמת ה DHA המועברת 

 במחקר שפורסם במגזין Lipids נמצא שההמרה של ALA ל DHA מתרחשת מייד לאחר 

הלידה ורמת ה DHA הייתה טובה ומספקת גם בימים הראשונים לאחר הלידה )7(.

 מחקר שנערך ב Children's Nutrition Research Center בארה"ב, בדק את יכולת 

ההמרה של ALA ל DHA בפגים שנולדו בשבוע ה- 28 להריון ובמשקל ממוצע של 1.17

ק"ג . הם הוזנו בפורמולה שהכילה אומגה ALA 3 בלבד. כל הפגים הראו יכולת המרה

 במחקר שפורסם ב Journal of Neuroscience research נמצא שמוח העובר מסוגל

להמיר ALA ל DHA ללא עזרת הכבד כלל, אלא בהסתמך על מנגנון המרה חלופי הקיים

 בשנת 2001 ה Child Health Foundation הקימה ועדה אשר גיבשה המלצות לצריכה 

יומית של European Commission (EC) .ALA אימץ את מסקנותיה וקבע כי נוכחות של 

חומצת שומן ALA בחלב אם ו/או בתמ"ל )תרכובת מזון לתינוקות( חשובה לגדילה 

 מנהל בטיחות המזון האירופאי )EFSA( קבע כי בתמ״ל שלב 1, מינון ה ALA לא 

יפחת מ-%1 מסך כל חומצות השומן. לעומתה, כמות ה DHA הינה %0.2 כאשר 

שילובה אינו בגדר חובה. בנוסף, אין מינימום דרישה ל EPA ו DHA אך טווח 

בטיחות עליון לצריכתן נקבע )3(. למעשה, נוכחותה של חומצת שומן ALA היא חובה 

ומצויה בתמ״ל במינון הגדול פי 5 מזה של DHA, וברוב המקרים אף יותר. כך גם 

 בין השנים 2008-2011 פרסם EFSA, שתי הצהרות משמעותיות בנוגע ל ALA : 

ALA .1 הינה חומצת שומן חיונית התורמת למוח ולהתפתחות מערכת העצבים. 

.(26) (25) DHA -ל

.(28) (27) לעובר

טובה מאוד ורמת ה DHA בדמם הייתה תקינה )29(.

במוח (30).

.(33) (32) (31) הילד והתפתחות

בחברות התמ"ל המובילות בארץ - סימילאק ומטרנה )35( )34(.

אוכלוסיית היעד היא פעוטות וילדים עד גיל 8) 3).

ALA .2 חיונית לגדילה והתפתחות ילדים עד גיל 36) 12).

 נמצא כי המאגר של ALA במוח מנוצל בין היתר ליצירת חומצת שומן פלמיטית

וכולסטרול (37). המח מסתמך רק על הכולסטרול שמיוצר בתוך המח עצמו, ולא 

מייבא כולסטרול מרקמות אחרות. על כן, ייצור לא תקין של כולסטרול במח בשלבי 

התפתחותו המוקדמים עשוי לגרום לכשל בהתפתחותו. חומצת שומן פלמיטית 

וכולסטרול חשובות ליצירת שכבת המיאלין העוטפת את תאי העצב במח. 

בנוסף, DHA שהינה אחד מתוצרי המטבוליזם של ALA, היא חומצת השומן 

המבנית העיקרית במח ובמערכת העצבים המרכזית. במח, כמו בכבד, קיים מנגנון 

המרה של ALA ל DHA. על כן, חסר ב ALA עשוי לגרום לסימפטומים קליניים כמו 

 תינוקות שנולדו לאימהות שצרכו אומגה 3 בזמן ההריון הדגימו התפתחות משופרת 

של הראיה בגיל 6 חודשים ולאחר מכן בגיל שנתיים, וקואורדינצית עין-יד משופרת 

 כמות ההמרה של ALA ל DHA בתינוקות תלויה בעיקר בכמות ה ALA בגופם. 

תינוקות שקיבלו מזון ללא תוספת ALA, רמת ה DHA בדמם ירדה (39) (38).

הפרעות נוירולוגיות והאטה בגדילה. 

.)11( שנים 2.5 בגיל

 

 

 

 

 

מוצרים עם משלוח חינם

Facebook




כל הזכויות שמורות לעובילה - 050-6781323 - בניית אתר ע"י עובילה